Bravúros beosztók

5 tipp, a grillező tisztításához

grill_tisztítás

Gondolnád, hogy a grillező kitakarításnak is köze van az időd és a pénztárcád védelméhez?

A buli után jön a takarítás, a tiszta grill biztos, hogy ízletes ételt eredményez, ráadásul a grilleződ élettartalmát is meghosszabbítja. Minden használat előtt és után tisztítsd meg a grillt, ha tisztán raktad el, akkor előtte sok teendőd már nem lesz. Hidd el, közvetlenül utána sokkal gyorsabban végzel, mintha a több hetes koszt kell levakarnod, hogy a tiszta eszköz elővételének öröméről, már ne is beszéljek.

  1. Minden használat után tisztítsd le a grillt!

Ha aznap éjszaka nem is, tisztítod le teljesen a grill rácsot, de annyit tegyél meg, hogy egy kefével a nagyobb ételmaradékokat dörzsöld le. Majd ígérd meg magad és tartsd is be, hogy a következő napon elvégzed a teljes tisztítást. Fújd be növényi olajjal és takard le éjszakára, így egy esetleges zápor esetén is megvéded a rozsdásodástól. A grill rácsodat, akár éjszakára a fűbe is rakhatod, így esélyed van, hogy a reggeli harmat is besegít a tisztításba.

  1. Hidegen tisztítsd a grillrácsot!

Ha már teljesen kihűlt a grillrács vegyél, egy száraz kefét és dörzsöld le a rácsról. . Minden ételmaradékot moss le róla, és öblítsd is le. Az öblítés nagyon alapos legyen, ha különböző vegyszereket, zsíroldókat is használtál a tisztításhoz. Az öntött vas grillek tartják a legjobban a hőt, viszont ha szabadon tárolod feltétlenül kend be vastagon olajjal, hogy megvéd az időjárás viszontagságaitól és a rozsdásodástól.

  1. Mi legyen a hamuval?

A fahamu értékes tápanyagokat tartalmaz, így nyugodtan visszaforgatható a kertben. A hamu, lúgosítja a talajt, így a savas talajt kedvelő növényeknél, ne használd. Ahol viszont bátran használhatod:

  • lombhullató fák és bokrok, gyümölcsfáknál
  • gyökér zöldségeknél
  • paradicsomnál
  • hagymás virágok, egy nyári virágoknál
  • mohásodó gyepnél
  1. A grillezésekhez használt eszközöket is tisztítsd meg!

Grillezés után, langyos vízbe áztasd be a grillezéshez használt eszközöket. Persze a grill eszközöket forgalmazó cégek, azt javasolják, hogy speciális tisztító szereket is használjál, mert ez meghosszabbítja az eszközök élettartamát és megkönnyíti a rendbetételt is. Ebben azért nem vagyok biztos, ezt rád bízom, mérlegelj saját magad az ár-érték arányban és a pénztárcád vastagságától függően, hogy általános vagy speciális tisztítószereket használsz. Egy a lényeg a saját mércédhez viszonyítva, ne költekezz túl!

Megtisztítás után tartsd egy helyen ezeket az eszközöket és a tisztításhoz használt keféket és az esetleges speciális tisztítószereket, így biztosan nem kell majd mindent hosszasan keresgélned a következő alkalommal.

Ha mindennel kész vagy terítsd le a grillt és a kiegészítőket takarófóliával vagy vidd őket egy fedett helyre, hogy az időjárástól megóvd.

  1. Megelőző intézkedések a grilltisztításhoz.

Használat előtt kend be vékonyan olajjal. A páchoz használj, ecetet, citromot, szója szószt ezek is mind megkönnyítik a ráégett ételmaradékok eltávolítását. Ha paradicsom alapú öntetet használsz, csak a sütés befejezése előtt öntsd a sültekhez, mert nagyon gyorsan rászáradnak, ráégnek.

 

Hidd el sokkal jobb utána takarítani, mint a következő alkalommal több napos, hetes maradékot eltávolítani, magára a kerti partinak is pihentebben vágsz bele, ráadásul az eszközök élettartamát is jelentősen megnöveled és ugye, nem mindegy hány évente kell új eszközt vásárolni.

//

//

//

//

//

Címkék: ,

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!