Bravúros beosztók

5 tipp, a grillezéshez

Ha nyár, akkor grillezés is, nincs is jobb egy csendes estén a vacsorát a kertben elkölteni. Változatos vacsora készíthető kevés energia ráfordítással, ráadásul a szakács sem marad ki a beszélgetésekből. Megfigyeltétek legtöbbször grill körül gyűlik a „tömeg”.

7_2

1. Kalkuláljunk mennyiséget!

Vegyük számba, hány főt hívtunk meg, van-e olyan, aki valamilyen ételt nem szeret, vagy nem ehet. A létszámnak megfelelően vásároljunk be, ezúttal sem maradhat el a bevásárló lista. Egy személyre általában a következő mennyiséggel érdemes számolni. Ha sok a gyerek vagy a jó étvágyú felnőtt, akkor korrigáljunk rajta.

  • csont nélküli hús: 15 – 20 dkg
  • hal: 25 – 30 dkg
  • zöldségből: 20 – 25 dkg

Mivel általában vendégség esetén senki nem szeret kellemetlen helyzetbe kerülni, hogy elfogott az étel, általában felültervezünk. Ezzel nincs is baj, de legyen a maradékra is tervünk, hogy mit fogunk belőle készíteni, pl. valami töltött tészta.

 

pác2. Pácoljuk, készítsük elő a húst!

Ha sovány húst részesíted előnyben, akkor ne közvetlenül a faszénen süssed, mert kiszárad és rágós lesz. Érdemes a húst előre bepácolni, befűszerezni, sót ne tegyél a pácba, mert az vizet von el az egyébként is száraz húsból. A húst akár bepácolhatod előző este is, de vedd ki időben a hűtőből, hogy ne a hideg húst tedd fel a parázsra. Ha alufóliába csomagolod a húst, azt úgy tedd, hogy a fólia fényes fele legyen belül, a matt kívül. A fóliában megpárolódott húst még grillezd egy kicsit, hogy szép színt is kapjon. A többi húst se szúrd meg villával, mert kifolyik belőle a húslé és szárazz lesz. A forgatáshoz használj inkább lapátot vagy csipeszt. Ugyanígy a többszöri forgatás sem tesz jót.

 

tűz   3. Parázson süssünk!

A grillezés fő szabálya, soha ne lángon történjen. Igen tudom, hogy a társaság sokszor éhes és türelmetlen, de ha igazán finom étellel akarunk jeleskedni, akkor ne engedjünk a csábításnak, hogy ideje korán tesszük fel az ételt, inkább készíts valami előételt, falatkákat. Grillezésre a legalkalmasabb a fehérré vált faszén, ha mégis sürget az idő, a lángot parázzsal tudod lefojtani, így ennek az is az előnye még, hogy hosszabb ideig egyenletesebb hőt ad.

 

 

láng 4. Grill szabályozása

Bár nincs hőfok kijelzőnk és szabályzónk, nincs semmilyen digitális segítségünk, azért mégis tudunk sok mindent tenni a helyes hőfok beállítása érdekében. A legevidensebb, hogy a grill rács távolságának változtatásával tudjuk szabályozni. A másik a parázs szét vagy összehúzása. Ha netán azt is szeretnéd tudni milyen a hőfoka, akkor tegyed a tenyered a grill fölé, állítólag így is meg tudod állapítani a hőmérsékletét. Máris nem kell venned hőmérőt. Bár szerintem elég nagy a szórás különböző személyeknél, szerintem a pasik biztos jobban bírják, mint mi nők a tűz melegét.

  • ha csak két másodpercig bírod, akkor a tűz nagyon forró kb. 375 fokos
  • ha három másodpercig, akkor közepesen forró kb. 350 fokos
  • ha négy másodpercig, akkor a tűz közepesen forró kb. 300 fokos
  • ha öt másodpercig, akkor a tűz alacsony hőfokú kb. 250 fokos

 

zöldségek    5. Ne csak húst grillezz!

Kísérletezz bátran, a húson kívül próbáld ki pl. a sajtot is, fenséges íze van. Néhány zöldség grillezve különösen finom, mint a spárga, a sárgarépa, a mini kukorica vagy a gomba. Ráadásul különlegesebb előkészítést nem igényelnek a mosáson és az esetleges daraboláson kívül. Sokkal gyorsabban átsülnek, mint a húsok és jól kiegészítik azokat. A sárgarépát érdemes enyhén előfőzni, hogy a zöldséggel egy időben készüljön el. Ha nem grillezel zöldséget, akkor legalább egy jó friss salátát adjál mellé köretnek, ilyenkor még a leghúsosabbak is szívesen fogyasztanak mellé egy kevés salátát is.

Címkék:

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!