Bravúros beosztók

5 tippen túl, miről vezetnek mások listát

Tegnap öt népszerű listát ajánlottam, pillantsunk bele, miről vezetnek még mások listát. Itt egytől egyig olyan listák szerepelnek, amit valaki a valóságban is vezet és segíti őt a mindennapokban. A Bravúros beosztók tagjai írták ezeket.

 • Vállalkozási ötletekről lista: naná, hogy ehhez kell egy füzet és beleírni egy füzetbe, mert az ember lánya gyorsan felejt. Sok minden a leírt ötletekből nem fog megvalósulni, mert vagy elveted, vagy egyszerűen nem fér bele az idődbe, de akkor is le kell írni, hogy később ki tudd a legjobbakat mazsolázni belőle.
 • Megvalósítandó ötletekről lista: nem lesz mindenkiből vállalkozó és ez nem is baj, nem mindenkinek ez az útja, de ötletei mindenkinek lehetnek.
 • Karácsony lista: feladatokról, ételekről, ajándékokról, dekorációról… valaki írta a Bravúros beosztók csoportban: „karácsony után jövő évre üzenet listát írok magamnak pl. égősort kell venni, nem tudtam az abroszt kitisztítani, nem jó minőségű a Kovács12 Bt szaloncukra stb.” – zseniális ötlet, csak tudjad majd egy év múlva hova raktad ezt a listádat. Néhányszor álltam már a boltban, melyik ezt vagy azt nem szabad soha az életben megvennem, és nem emlékeztem már rá.
 • Kiadásokról lista: én személy szerint ezt jobban szeretem egy táblázatba beleírni, de végül is az is valahol egy lista.
 • Kuponokról lista: valóban a kuponokkal is sok pénzt lehet spórolni, ha nem túlköltekezésre, hanem okosan használod. Ha már sok van belőle, akkor jó ötlet a lista, egy ilyen listához én biztos hozzáírnám a kupon lejáratának dátumát is.
 • Családi programokról lista: kinek, hova, mikor. Bevallom őszintén, én személy szerint ezt egy családi naptárban jobban el tudom képzelni, de ha működik, akkor miért ne. Ehhez hasonló listánk viszont nekünk is szokott lenni, ki hova szeretne eljutni, elmenni. Ne gondolj nagy dolgokra: pl. Margitsziget, valamelyik kedvenc játszótér (bár ebből lassan kinövünk), mozi, múzeum, Duna part, hajókirándulás…
 • Telefon, e-mail lista: kinek kell írni, kit kell felhívni. Szerintem sokan ezt a todo listába írják, amiről tegnap már írtam.
 • Álom lista: nagyon örültem, amikor láttam többeknél leírva. Egy ilyen listához én nagyon szeretek képet is csatolni, majd egyszer még leírom, hogyan lett meg az álomkonyhám. Ha nem vagy listamániás, vagy még nem vagy, akkor azt javasol a bevásárló lista mellé, azért ezt még vedd fel. Ezt öröm írni és megvalósítani is.
 • Ruhatárhoz lista: „ruhatár kialakításhoz és ruhák vásárlásához is listát készítek, így nem csábulok el…” valóban így a fehér blúz helyett, nem kerül a kosárba a virágos trendi szoknya vagy egy harmadik fehér cipő. Azért azt elárulom, hogy aki írta, annak a hölgynek szakterülete a stílus és a divat. Ezúton is üzenem, nagyon szívesen látunk egy sokoldalúan használható alapruhatár listát.
 • Elmaradt feladatokról lista: ó ez a lista nálam időnként nagyon hosszú lenne. Na ezért ennek a lista megírása helyett, inkább neki ugrom egy rövid feladatnak.
 • Orvosi szűrésekről és szépítkező lista: „Mikor aktuális adott évben a kozmetikus, fodrász, a rákszűrés, a fogorvos, a lúdtalpbetét, különféle kontrollvizsgálatok, szemészet, stb. Szépen szétosztva hónapokra. Sokkal könnyebb így időpontot is kérni, meg leszervezni, hogy az adott napon ki vigyáz a gyerekekre. Az sem mindegy, hogy ezek nem egy adott hónapban terhelik a kasszát. Ezeken felül jó érzés, hogy minden hónapban történt valami az egészségünkért, közérzetünkért is.” Ezt nagyon frappáns és tisztelendő, gratulálok hozzá.
 • Mérőórák állásának listája, szolgáltatókról, ügyfélkódokról: valóban sok időt megspórolható, ha mindez egy helyen is megtalálható, és nem kell órákat keresgélni pl. egy telefonszámért. Ez így még talán a netnél is gyorsabb, és biztos nem kalandozol el közben.
 • Könyvtári időpontokról lista: talán ezt meg egy határidő naplóban vagy egy google naptárban tudom a legjobban elképzelni, úgy hogy a megfelelő időben még egy sms-t is küldjön, hahó vigyél vissza.
 • Elkészült dolgokról lista: gondolom ennek a listának hasonló lehet a szerepe, mint a hála naplónak, megállni egy pillanatra és örülni az elért sikernek.
 • Kedvenc ételekről lista: egy ilyen lista segítségével, mennyivel gyorsabban megy a menütervezés, a lista birtokosának száját, bizonyára nem hagyja el ez a mondat a száját: De mit főzzek, nem jut semmi az eszembe!
 • Álláskeresésről lista: speciális esetekben nagyon jól jöhet egy ilyen lista, egyrészt lehet tudni, melyik állás megpályázásánál hol tart a folyamat és feketén-fehéren látható mit is tettél azért, hogy új állásod legyen. A három helyre beadott állásajánlatról, nem gondolod azt, már ezer helyen próbálkoztam. Ráadásul, ha kiderül a listából, hogy mindig egy adott ponton pl. a szóbeli felvételinél szakad meg a folyamat tudni fogod, hova kell koncentrálnod.
 • Albérletekről lista: egy másik speciális lista, ha leírod mellé az igényedet is fontossági sorrendbe, akkor biztos, nem fogsz rosszul dönteni a választásnál, egyszerűen tudod ellenőrizni, adott albérletnél, hány pont pipálható ki.
 • Magunkkal vivendők listája: bizony a reggeli kapkodásban sok minden otthon maradhat, különösen, ha két-három vagy akár még több gyerekkel kell útnak indulni. Este még nincs kapkodás és sok minden elő is készíthető.
 • Pro és kontra lista: egy ilyen lista segítségével biztosan sokkal jobban sikerül az eszedre, mint a szívedre hallgatni, ez különösen a nagyobb horderejű dolgoknál fontos.

A lista nem teljes, de jól látható sok-sok minden listába rendezhető, amiről első pillanatban nem is gondolnád. Ha van kedved, írd meg, ezen kívül még miről vezetsz listát, akár itt vagy a Bravúros Beosztók zárt csoportjában.

//

//

Címkék:

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Orsolya Sebestyén-Tóth says:

  Az orvosi listát én kibővítve használom: határidős lista: minden határidő ide van felsorolva egy excelben, időrendben. Itt vannak a vizsgálatok is + jogsi, személyi lejárta, biztosítások fordulója -30 nap, hogy át lehessen nézni stb.
  Én a családi programokról is vezetek listát, amik minden évben ismétlődnek: kiállítások, kulturális programok stb. – ezeket előre tudom tervezni.
  És még egy: gyerekes családoknak farsangi ötletek listája


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!