Bravúros beosztók

5 tipp hűtőszekrény választáshoz

hűtőszekrény

 

A hűtőszekrény a konyha alapdarabja, ez az a háztartási gép, ami nélkül nagyon nehezen tudunk meglenni. nyáron ez a kérdés különösen égető, amikor természet hidegét, sem tudjuk kihasználni. Bár téli időszakban is van némi rizikója a szabad ég alatti hűtésről. Családi legendárium története, amikor a karácsonyi maradék fél pulykának reggelre nyoma veszett, vagy amikor a nyuszink a születésnapi tortát kóstolta meg.

Egy hűtőt nem néhány évre vásárolunk, hanem szerencsés esetben 10 – 15 évre vagy akár még tovább is, ezért szükséges a körültekintő választás. Mint a technikai kütyüknél, úgy a konyhai felszereléseknél is van, mindig valamilyen újdonság, technikai újítás. Ráadásul a divat trend a hűtőszekrényeket is megérintette, így nem biztos, hogy érdemes nagyon különleges hűtőt venni, ami lehet, hogy néhány év múlva már nem is tetszik.

Nézzük a választás szempontjait.

hűtő_táblakrétás

  1. Mennyit tudunk rászánni, mennyit költünk maximálisan rá.

Ezt előre határozzuk meg, mielőtt elindulunk hűtőt vásárolni. Sőt azt javaslom még higgadt és nyugodt, józan eszünk állapotában, írjuk is fel ezt a számot és tegyük el a pénztárcákba.

Mivel a hűtő vásárlása nálam is aktuális kérdés volt, így fültanúja voltam a következő családi hűtőgépvásárlásnak. Az öttagú családnak csak egy józan tagja volt a 20 év körüli fiú gyerek. A család egy 110.000 Ft körüli hűtőt nézegetett, amikor figyelmeztette őket, hogy 80.000 Ft körül szándékoztak új hűtőszekrényt venni. Ugye ez már egy harmaddal több, mint a tervezett kiadás. De a számlájuk itt nem állt meg, mert az eladóval elmentek feltérképezni a hitel lehetőségeiket, hogy a horror történetnek mi lett a vége, azt nem tudom, csak gyanítom… valószínűleg a fiú szavai falra hányt borsó volt.

 

takarékos_hűtőszekrény

  1. Milyen járulékos költségekkel kell rövid és hosszabb távon számolni, a hűtő árán túl.

Egyrészt nagy valószínűséggel lesz szállítási költség, ezzel is számolj. Gondold végig, hogy vajon közelebbről egy drágább hűtőt vagy messzebbről magasabb szállítási költséggel egy olcsóbbat éri meg jobban megvenni.

Ami viszont hosszútávon kell meggondolni, az a hűtőszekrény energia felhasználása. Egy hűtőszekrény 24 órában fog működni, így az üzemeltetési költségét is nézzük meg. Ma már a szabályozásoknak köszönhetően a különböző típusú és gyártmányú berendezéseket könnyen össze tudjuk hasonlítani, elég az energiatakarékossági osztályozásukat megnézni. Szerencsére A osztályúnál rosszabbat, már nem is lehet találni. Az éves átlagos fogyasztást is feltüntetik.

 

Azonban ne felejtsük el az átlagos fogyasztást, sok-sok apróság még befolyásolhatja:

o   mennyire meleg a környezete pl. süti-e a nap, vagy a fűtőtest milyen messze van

o   mennyire szellőzik

o   hányszor nyitjuk ki, használat közben

  1. Milyen típusú hűtő legyen? szabadonálló_hűtőszekrény

Szabadon álló vagy beépíthető?

Ez több mindentől függhet pl. a konyha nagyságától, elhelyezkedésétől és a pénztárcánktól is. Ugye a beépíthető hűtőnél, még a beépítésnek is lesz plusz költsége, ne feledkezzünk meg róla.

Szempont lehet, hogy az adott lakást béreljük-e vagy nem, hány évre tervezzük. Mert ha nem a végleges vagy hosszú távú otthonunk, akkor érdemesebb lehet szabadon álló hűtőt vásárolni, hogy vinni tudjuk magunkkal.

Csak hűtőszekrény vagy fagyasztó is egyben?

Ha a fagyasztó nélküli hűtőt választunk, akkor vagy lemondunk a fagyasztásról vagy külön kell pénzt fordítanunk, a fagyasztó szekrényre vagy a fagyasztó ládára. Alul vagy felül legyen a fagyasztó? Pedig ez a funkciós sokszor nagyon jól jön egy háztartás vezetésénél:

o   akciósan tudunk például húst vagy más jól fagyasztható ételt venni

o   tudunk nagyobb adagokat főzni, amennyiben fagyasztás közben nem csökken az étel minősége

o   ha valakinek gyümölcsöse, zöldséges kertje van, szintén nagyon jól jöhet a fagyasztó

Kombinált hűtőknél, lehetséges két kompresszoros megoldás is, amikor bár egyben van a két funkció mégis külön kapcsolható hűtő és a fagyasztó. Pl. hosszabb utazásnál a fagyasztót nem kapcsoljuk ki, viszont a normál hűtőszekrényt igen.

vízadagolós_hűtő

  1. Milyen funkciója legyen?

Nyilván minél több funkciót választunk, annál borsosabb lesz, az ára, így fontossági sorrendbe írjuk össze az igényeinket. Néhányat összeszedtem a teljesség igénye nélkül:

o   automatikus leolvasztás

o   NoFrost (fagyásellenes) rendszer

o   legyen jó a szigetelése (Ezt úgy tudod ellenőrizni, hogy egy bekapcsolt elemlámpát beraksz a hűtőbe, és sötétben megnézed, hogy szűrődik-e ki fény. Jó tipp otthonra, plusz elképzeltem, ahogy az áruházban megkérem az eladót, hogy néhány perce kapcsolja le az összes világítást.)

o   BioFresh rendszer, amely folyamatosan 0-3 °C között tartja a belső hőmérsékletet

o   ZeroZone rendszer, megakadályozza a baktériumok, a penész növekedését

o   LCD elektronikus kijelző

o   jég vagy jégkása készítő

o   vízadagoló

Barbie_hűtője

  1. Stílus és design a szem öröméért is

Milyen színe legyen? Ma már ebben is széles választék van:

o   a klasszikus fehér vagy tükörfényes variációja

o   inox: figyelj nem mindegy, hogy valóban rozsdamentes acélból készül, amin nem látszódnak meg a karcolások vagy csak inox színű egyéb sérülékenyebb anyagból

o   ma már szinte bármilyen színű hűtőt tudunk választani, akár egyedi festésűt is

 

Mekkora legyen?

Érdemes a család létszámát alapul venni, akár már azt is bekalkulálva, hogy lesz-e kiröppenő gyerek vagy éppen még most állunk gyerekvállalás előtt, ugye nem egy-két évre tervezzük a hűtőt. Gondoljuk végig mennyit étkezünk otthon, mennyit főzünk, milyen gyakran fogadunk vendégeket. Ha egy kicsit felül tervezzük, akkor biztos, hogy az ünnepek alatt sem jövünk zavarba. Azonban ne essünk át a ló túloldalára sem, hogy soha nem főzünk mégis egy óriási két ajtós hűtőt vásárolunk.

//

Címkék:

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!